Indické vízum

Vyřízení indického víza je jedním z nejkomplikovanějších kroků při plánování cesty, bez kterého se do Indie nedá dostat, proto je potřeba jej vyřizovat včas a v klidu …

E-Tourist Visa

Od 26. února 2016 je nově možné požádat o vydání plně elektronického víza, tzv. E-Tourist Visa. Informace o této možnosti jsou na webu https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Je to poměrně nová věc, na indické ambasádě v Praze moc informací nemají, jejich web i FB stránky pochopitelně mlčí.

Tato možnost se nabízí již delší dobu, ale až letos nově i pro Českou republiku.

Vydání takových víz je ale omezeno:

  • vydávají se pouze s platností 30 dní od příletu do Indie
  • minimální doba podání před příletem jsou 4 dny
  • vydává se pouze 1 vstupové vízum a to pouze turistické
  • vydají ho jedné osobě pouze 2x do roka
  • cena by měla být 48 USD, platí se pomocí platební karty a webu (v seznamu cen za vízum Česká republika není)
Kompletní popis a vstup na formulář je na adrese https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Vydávání jiných typů víz a víz na delší dobu je stále na adrese https://indianvisaonline.gov.in/visa/, s tím že platí vše níže uvedené.
Zkušenosti cestovatelů jsou zatím dobré, při vstupní imigrační kontrole v Indii kontrolují, že máte letenku zpět domů, údajně stačí pouze rezervace letenky. Dokonce stačí rezervace vlakové jízdenky k hranicím (s Nepálem je to město Gorakhpur). U víza by se měl prokazovat dostatečný obnost na účtu, zatím jsou ale zprávy, že to nikdo nekontroluje.
Každopádně pro každý doklad je potřeba, aby bylo jasně uvedené jméno(a) cestujících. To že je to cár papíru vygenerovaný ve Photoshopu už nikdo neřeší. Důležité je jméno.

Jak na vízum

Podmínky pro vydávání víz do Indie se poměrně často mění, proto je vždy nejlepší prostudovat oficiální zdroj a to webové stránky Indické ambasády v České republice.

Od listopadu 2012 došlo v výrazné změně praxe ve vydávání víz, přesné instrukce jsou uvedeny na adrese http://eoiprague.in/eoi.php?id=Visa.

Pro zařízení indického víza je potřeba 2x navštívit Indickou ambasádu v Praze. Vízum vám může zajistit někdo jiný s plnou mocí viz plná moc nebo lze využít služeb agentur jako např. Letuška.cz, za vyřízení ale zaplatíte o něco víc, nemusíte ale na ambasádu.

Aktuálně je na ambasádě vždy jeden česky mluvící pracovník, ostatní mluví pouze anglicky nebo hindi. Tedy domluvit se lze poměrně bez problémů.

Pokud jste občany Slovenské republiky, přečtěte si Ako sa varia polročné víza do Indie

Jak postupovat

  1. Nejdříve je potřeba vyplnit online žádost dostupnou na adrese https://indianvisaonline.gov.in/visa/. Ručně vyplněná žádost již není akceptována.
  2. Po řádném vyplnění žádosti je potřeba formulář vytisknout a vlastnoručně podepsat! Na vytištěný formulář je nutné přilepit barevnou fotografii o velikosti 5×5 cm určenou na vízum bez barevného pozadí. Stačí ve fotoprodejně říct, že jde o fotografii na vízum.
  3. Nascanovaná fotografie, totožná s nalepenou na formulář, se přikládá k elektronické verzi a nahrává elektronicky nejlépe ve formátu JPG a min 200dpi.
  4. Vytištěný formulář je nutné doručit na indickou ambasádu sídlící na adrese Milady Horákové 60/93, Praha 7. Pojedete-li autem, hned za ambasádou směrem do centra lze odbočit vpravo na placené parkoviště.
  5. Žádost je potřeba doručit v pondělí až pátek od 9:30 do 12:00. Pozor na indické svátky, kdy je ambasáda zavřená. Počítejte s frontou na minimálně hodinu. Fronta se tvoří již před 9:00. Rozhodně je lepší přijít dříve a počkat si. Někdy se pracovníci opozdí a začnou žádosti vyřizovat třeba až v 10:00, dostatečná časová rezerva nutná.
  6. Pas musí být platný minimálně 6 měsíců po ukončení platnosti víza, tedy budete-li mít vízum s platností na 1/2 roku, pas musí být platný minimálně rok.
  7. Součástí podání žádosti je i fotokopie první stránky pasu (stránka s údaji a fotkou).
  8. Potřeba dalších podkladů záleží na konkrétním úředníkovi, aktuální náladě, druhu víza a počtu vstupů. Pokud něco nebudete mít, žádost nepřijmou. Rozhodně je ale dobré si předem připravit: fotokopie občasného průkazu, fotokopie (výtisk) letenky (tam i zpět a kde je jméno), orientační itinerář, potvrzení o rezervaci hotelu apod. Případně fotokopie dalších dokumentů potřebných pro vystavení pracovních či jiných víz jak turistických.
  9. Pokud je jednosměrná letenka, bude nutné vysvětlit proč a případně to i prokázat (např. letenkou z Nepálu a plánem cesty)
  10. Přesně odpočítanou částku za vystavení víza, což je aktuálně pro turistické vízum 1000 Kč (dříve to bylo 850 Kč), cenu si předem ověřte na ambasádě. Úředníci nemají na vrácení, neakceptují žádné karty či šeky.
  11. Veškeré požadované podklady si vezmou spolu s penězi a naoplátku vydají potvrzení s kódem, pomocí tohoto kódu je možné na webových stránkách https://indianvisaonline.gov.in/visa/ ověřit aktuální stav žádosti.
  12. Po úspěšném podání žádosti je za minimálně týden možné v pondělí až pátek v době 16:00 – 17:00 (jindy opravdu ne!) s potvrzením vyzvednout. To je již většinou bez fronty. Určitě přijďte dříve, často v 16:30 zavřou a hotovo. Vyzvednutí opět nemusí být osobní, lze v zastoupení opět s plnou mocí.

Co se může hodit

  • kdo je dobře připraven je i rychle vyřízen, raději si s sebou vemte vše co jde, kopie, letenky, rezervace apod.
  • je dobré nedráždit úředníky, raději si vše řádně připravit, být pokorný, moc neprudit ať nestojíte frontu zbytečně, bez víza vás fakt do Indie nepustí
  • taktéž není dobré žádat např. o vícevstupé vízum, o vízum na dlouhou dobu apod., když jej nepotřebujete
  • pokud nepůjde vše vyplnit a nahrát v jednom prohlížeči, zkuste jiný (Chrome, IE, Opera, Firefox)

Jak vyplnit formulář

  • je potřeba vyplnit každou kolonku, mnohdy je celkem jedno co vyplníte, ale prázdná kolonka rovná se chybná kolonka (toto platí pro veškerou komunikaci s úředníky v Indii) !
  • Period of Visa volte co nejkratší, vízum vystavují dle Expected Date of Journey, platnost víza je však vždy od jeho vydání
  • Port of Arrival / Exit bude pravděpodobně letiště, vyplňte tedy např. „IA New Delhi“ (International Airport) apod.
  • Indian Mission – vyplňte Czech – Prague
  • raději si zvolte z nabídky než zadávat „others“
  • Address a Place of Stay / Hotel – vyberte si libovolný trochu lepší hotel v místě, kam letíte. Tripadvisor.com poradí
  • Reference in India – nemáte-li nějaký známý kontakt v Indii volte opět nějaký hotel

Plná moc

Vízum vám může zajistit i někdo jiný, stačí když mu předáte všechny požadované podklady a ověřenou plnou moc. Příklad plné moci, ověřit lze za 30 Kč na jakékoliv poště něco Czech pointu, ověřuje se podpis na plné moci. Plnou moc není potřeba překládat do angličtiny. Ten, kdo bude vyřizovat vízum musí mít u sebe občanský průkaz, aby prokázal, že je to právě on, kdo je oprávněn.

Upozornění

Pozor, platnost víza je ode dne vydání, tedy pokud plánujete např. 1/2 roku trávit mimo Indii a pak do ní přejet, bude problém. Některé zdroje tvrdí, že je již možné žádat o vízum i mimo ČR, ale dříve to pro české občany nebylo možné, což byl problém pro cestovatele pobývající delší dobu mimo ČR. Lze vyřešit tak, že kontakt v ČR požádá o vízum vaším jménem a s druhým pasem, následně se pas zašle pomocí spediční společnosti jako DHL apod. Funguje to.